Ideoita ja vinkkejä pihalle

« Back to Home

Kuka määrittää talon värin ja talon numerokyltin

Julkaistu

Kaikille rakennuksille on olemassa jonkinlaisia ulkoasun määrityksiä. Se kuinka paljon ja miten rajatut värimääritykset ovat, riippuu paljon rakennuksen sijainnista, historiasta ja tarkoituksesta. Talon numerokyltti on taas pakollinen kaikissa rakennuksissa, joten kirjoituksessa kerrotaan mitä sen kohdalla tulisi ottaa huomioon. 

Taloissa

Taloissa värien valinnassa vaikuttaa asuuko kaava-alueella vai ei. Yleensä kaava-alueille on määritelty tarkasti mitä värejä voi alueella käyttää. Tämä helpottaa värin päättämistä huomattavasti. Muilla, kuten haja-asutusalueilla, värin valinta on vapaampaa. Väri ei saa olla kuitenkaan häiritsevän poikkeava ympäristöstä, kuten kirkkaan pinkki. Jos on epävarma värirajoituksista, kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan. He osaavat varmistaa asian.

Jokaisessa talossa tulisi olla myös talonumero, jonka avulla talon osoite voidaan tunnistaa. Talonumeron tulee näkyä selkeästi, joten sen pitää olla rakennuksen väristä poikkeava. Se kannattaa olla myös joko valoa heijastava tai valaistu, jotta se näkyy myös pimeällä. Tärkeää on myös, että se on tarpeeksi ylhäällä ja siihen näkee joka suunnasta tultaessa autolla ja kävellen.

 

Kerrostaloissa

Kerrostaloissa värien valinta ja niiden muuttaminen on luvanvaraista. Erityisesti Helsingissä näkee paljon erittäin vanhoja rakennuksia. Näiden rakennuksien lähtökohtana on yleensä pysyä sen aikakauden sopivissa väreissä. Usein saman kadun pätkällä saattaa olla useampi hyvin eri värinen kerrostalo, mutta tällöin sävytys ja tummuusaste on kuitenkin samaa sarjaa, joten yleiskuva on harmooninen. Tämänkin takia rakennusta maalatessa uudelleen, on tärkeää pysyä samassa värissä. Erityisesti historiallisissa rakennuksissa on hyvin tarkat määritteet väritykselle ja talon yksityiskohdille. Jos rakennuksen värimääritykset mietityttää, määritelmät värille tulisi löytyä rakennusvalvonnan arkistoista.

Uudisrakentamisessa tulee hankkeeseen määritellä suunnitteluvaiheessa väri värikoodeilla. Korjausrakentamisessa taas värin muuttaminen on lähes aina luvanvarainen. Jos rakennus on tarkoitus maalata täysin samalla värillä kuin aiemmin, lupaa ei tarvita.

Samaan tapaan kuin muissakin rakennuksissa, myös kerros- ja rivitaloissa pitää olla selkeät talon numerokyltit. Koska saman numeron yhteydessä saattaa olla useampi rappu tai rakennus, tulisi siellä olla numeron lisäksi selkeät opasteet näihin. Tämä on erityisen tärkeää jos hälytysajoneuvon pitää löytää oikeaan osoitteeseen mahdollisimman nopeasti. Talon numerokylttejä tarjoaa esimerkiksi: Hannah Hoijar.

 


jaa