Ideoita ja vinkkejä pihalle

« Back to Home

Rakentaminen ja lasin myynti kulkevat käsi kädessä

Julkaistu

Lasin rooli talonrakennuksessa on historian kuluessa muuttunut kovasti. Muinaisissa savi- ja kivitaloissa ei ollut lasia, eikä sitä ollut aina edes puutaloissa. Niissä käytettiin pieniä tuuletusräppänöitä. Lasi yleistyi rakennusmateriaalina vasta keskiajan jälkeen. 1900-luku toi liikerakennuksiin isot näyteikkunat ja yksityisasuntoihinkin 1950-luvulta alkaen isoja ikkunoita. Myös kattoikkunat yleistyivät. 2000-luvulla lasin osuus talojen seinien pinta-alasta on edelleen kasvanut.

Rakennusmääräykset koskevat lasiakin

Kun taloon päätetään rakentaa ikkunoita, tulee niiden lasin laatu määritellä tarkoin. Lasin tyyppi ja paksuus kuuluvat rakennusmääräysten piiriin. Arkkitehdin tai rakennesuunnittelijan tehtävänä on päättää lasivalinnasta. Toki talon rakentajan itsensäkin on hyvä tietää rakennuslasien perusasiat.

Nykypäivän rakennuslasi on niin sanottua natronkalkkilasia eli toiselta nimeltään soodalasia. Sen valmistukseen käytetään piidioksidia, natriumdioksidia ja kalsiumoksidia. Kaikkia noita raaka-aineita löytyy luonnosta erilaisista kivistä ja mineraaleista. Lasi on siis puhdas luonnontuote, ja siksi myös täysin kierrätettävissä. Rakennuslasin myynti on vain ammattilaisten käsissä.

Eri lasityypit

Jos ei muuten, niin ainakin matkustaessa tulee huomanneeksi, että lasia todellakin on rakennuksissa melkein missä vain, jopa lattioissa. Mutta miten se on mahdollista? Miten lasista saa niin vahvaa, että sen päällä voi kävellä vaikka kuinka korkealla yläilmoissa? Ja kuinka on mahdollista, että lentokenttähotelliin ei kuulu yhtään melua ulkoa, vaikka huoneessa on ikkunat?

Lasi valmistetaan aina korkeassa kuumuudessa. Jos siihen halutaan erityisominaisuuksia, se voidaan kuumentaa uudelleen. Tätä sanotaan karkaisuksi. Karkaisu muuttaa lasin rakennetta siten, ettei se rikkoutuessaan sirpaloidu terävästi, vaan ikään kuin pyöreäreunaisesti. Karkaisun lisäksi lasi voidaan laminoida. Laminoinnissa siihen lisätään näkymättömiä kalvoja, jotka tekevät lasista vahvaa tai estävät UV-säteiden pääsyn sen lävitse. Rikkoutuessaankin laminoitu lasi pysyy kalvojen ansiosta kasassa. Lasin leikkaus tapahtuu lasiliikkeessä usein jo ennen karkaisua ja laminointia.

Turvalasia käytetään tavallisten talojen lasiovissa ja ikkunoissa, mikäli ne ulottuvat kovin lähelle maan pintaa. Turvalasi on karkaistua tai laminoitua lasia, joka voi olla myös molempia yhtä aikaa. Eristyslasi eristää lämpöä, kylmää, melua ja jopa tulipaloja. Lisäksi se suojaa murtautumiselta. Joskus eristyslasissa on rakenne, jossa ilmatiiviin tilan ympärillä on kaksi erikoislasilevyä. Väliin jäävässä tilassa ei ole tavallista huoneilmaa, vaan kuivaa ilmaa tai kaasuseosta. Äänieristyslasissa käytetään laminoinnissa niin sanottuja äänieristyskalvoja eli Sound Control (SC) -kalvoja.

Lasin myynti luotettavasti meiltä: Lahden Lasipalvelu Oy.


jaa