Ideoita ja vinkkejä pihalle

« Back to Home

Edullinen sähkömittari sähkönkulutuksen seurantaan

Julkaistu

Energiaa kuluu kotona moneen pieneen ja suureen asiaan. Kodissa käytetään sähköä lämmitykseen, lämpimän käyttöveden lämmittämisen, ruoanvalmistukseen, astian- ja pyykinpesuun, valaistukseen ja kylmälaitteiden toimintaan, mutta myös esimerkiksi puhelinten akkujen ja sähköhammasharjan lataamiseen. Jos kotona on sähköllä toimiva sauna, kuluu energiaa myös sen lämmittämiseen. Jos talossa on sähkölämmitys, silloin puolet sähkönkulutuksen määrästä kuluu yleensä pelkästään lämmitykseen. Tällä kertaa aiheena blogissa on kodin sähkönkulutus ja edullinen sähkömittari kotiin.

Sähkönkulutusta mitataan jokaisessa kodissa

Sähkönkulutusta mitataan jokaisessa rakennuksessa, kodissa, omakotitalossa ja vapaa-ajanasunnossa. Kodin sähkönkulutusta voi tarkkailla oman sähköyhtiön asentamasta mittarista, josta näkee sähkön kokonaiskulutuksen tuntikohtaisesti. Uusia laitteita asennettaessa, jotka käyttävät sähköä toimintaansa, voi sähköyhtiön sivuilta seurata muutoksia sähkönkulutuksessa. Sähkönkulutusta on myös mahdollista seurata tarkemmin ja siihen riittää edullinen sähkömittari. Kotiin voi hankkia kannetavan sähkömittarin, jonka voi liittää pistorasiaan ja seurata sen avulla yksittäisten pistorasiaan liitettävien laitteiden sähkönkulutusta. Sähkömittarilla voi mitata esimerkiksi, kuinka paljon sähköä astianpesukone tai pyykinpesukone kuluttaa yhden pesukerran aikana laittamalla kannettavan mittarin pistorasiaan ja sen jälkeen kytkemällä pesukoneen mittariin. Kannettavia sähkömittareita voi käyttää kotona myös useampia ja valvoa niiden avulla sähkönkulutusta ja esimerkiksi sähkölaitteiden käyttötapojen muutoksia oman kodin sähkön kokonaiskulutukseen.

Miten parantaa kodin energiatehokkuutta

Oman kodin energiatehokkuutta on mahdollista parantaa monella erilaisella tavalla. Kannattaa esimerkiksi tarkistaa, että kaikki kotona käytettävät lamput on vaihdettu led-lamppuihin. Led-lamppujen valikoima on monipuolinen ja niitä löytyy erilaisilla tehoilla ja ominaisuuksilla, lähes kaikkiin valaisimiin sopivina. Led-lamput ovat energiatehokkaita ja ne kestävät käytössä pitkään. Kylmälaitteiden energiatehokkuuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Yleensä nykyiset kodin kylmälaitteen on energiatehokkaita, mutta myös omilla toimilla voi vaikuttaa niiden energian kulutukseen. Kylmälaitteita ei kannata turhaan säätää liian kylmälle, vaan pitää suosituslämpötilassa, joka on jääkaapille + 5 °C ja pakastimelle -18 °C. Jos lämpötiloja säätää kylmemmälle, kuluttaa se enemmän energiaa. Kannattaa myös kiinnittää huomiota kodin ilmanvaihtoon, että se on energiatehokas ja toimii hyvin. Ilmanvaihto kannattaa säätää oikealle tasolle ja kannattaa muistaa, että liian tehokkaalle säädetty ilmanvaihto vie turhaan energiaa ja se kannattaa säätää pienemälle esimerkiksi silloin, kun koti on tyhjillään pidemmän aikaa. Smartecno tarjoaa kodin älyratkaisut.


jaa